Nieuw bestuurslid Thekla Ahrens

Sommigen kennen me al door de beurzen (ik verzorg vaak de (kinder)workshops op de boekbindbeurzen), cursussen, doordat jullie mijn leermeesters zijn geweest of door een samenwerking.

Voor wie ik nog niet bekend ben:

Hoi, ik ben Thekla!

(de een of ander taal- of schrijffout hoort bij mij, ik ben in duitsland geboren en opgegroeid en pas voor studie naar Nederland gekomen)

Ik ben zelfstandige boekbinder en boekrestaurator met mijn eigen werkplaats in Amsterdam Centrum.

Mijn passie voor beeld en tekst (ik studeerde Fotografie aan de Rietveld Academie in Amsterdam) bracht me altijd al bij het medium boek. Toevallig begon ik tijdens mijn studie Annelies Grimbergen van Studio Kadra te assisteren, een boekbinder gespecialiseerd in het maken van dozen. Door het werk bij haar ontdekte ik mijn nog grotere passie: niet alleen voor de inhoud van een boek, maar ook het materiaal, het vakwerk, de geschiedenis en het omgaan ermee, het bergen en bewaren van dierbare stukken en cultureel erfgoed.

 Na het afronden van mijn studie op de kunstacademie volgde ik de boekbindopleidingen van de VNH bij Boekbinderij Papyrus in Leiden en de boekbind avondopleiding op het Grafisch Lyceum in Utrecht. Ook de opleiding “praktische boekrestauratie” heb ik in Utrecht afgerond. Sinds 2013 werk ik als zelfstandige handboekbinder en boekrestaurator. In mijn eigen atelier in Amsterdam werk ik in opdracht voor klanten met nieuw werk en voer boekrestauraties voor particulieren uit.

Van Wytze Fopma heb ik een paar jaar geleden een Martini naaimachine overgenomen en verzorg ook nieuwe opdrachten met een oplage tot ongeveer max. 100 stuks.

Sinds 2016 werk ik ook regelmatig voor en met andere restauratieateliers zoals Hoogduin Papierrestauratoren in Delft en RNA in Amsterdam of andere instellingen, archieven en musea zoals het Tropenmuseum en het Joods Museum in Amsterdam.

Ik ben al een aantal jaren docent boekbinden (basiscursussen) op het Grafisch Werkcentrum Amsterdam en verzorg workshops en cursussen voor volwassenen en kinderen in mijn eigen werkplaats en op locatie.

Ik hoop dat ik iets leuks kan betekenen voor de VNH, want dat uitwisseling, steun en samenwerkingen heel belangrijk en fijn zijn in ons vak ervaar ik al sinds ik hiermee begonnen ben.

Leuk al een aantal van jullie ontmoet te hebben in juli,

en hopelijk tot snel,