Kennispartners

De handboekbinder bevindt zich in het grafische speelveld met uitlopers naar belangrijke kennisplekken en bewaarplaatsen van de meest uiteenlopende soorten van boeken en geschriften.
Hieronder een aantal andere spelers en uitlopers.

Vakopleiding Handboekbinden
Voor mensen met een passie voor mooi gebonden boeken, die affiniteit hebben met hoogwaardige materialen en die houden van werken met hun handen. U volgt een tweejarige opleiding die gedegen is en breed georiënteerd. Deze tweejarige opleiding gegeven door vakmensen uit de praktijk is resultaat- en doelgericht. Met als belangrijkste drijfveer het overdragen van kennis en vakmanschap. In een overzichtelijke groep leert u in een klassikale opstelling bijzondere boeken maken op een professionele manier. U werkt met gespecialiseerde machines, gereedschappen en met materialen van hoge kwaliteit. Met het Vakdiploma Handboekbinden kunt u zelf aan de slag als professioneel handboekbinder

GWA Grafische Werkplaats Amsterdam
GWA biedt cursussen boekbinden en kartonnage voor beginners en gevorderden, plus een spreekuur voor boekbindprojecten.
Verbonden experts: Thekla Ahrens, Anna Cairoli en Karin Jansen.

www.stichting-handboekbinden.eu
Stichting Handboekbinden bevordert de boekcultuur in al haar ambachtelijke en kunstzinnige hoedanigheden, in het bijzonder met betrekking tot het handboekbinden.

www.kvgo.nl
Het KVGO behartigt de belangen van ondernemers in de Grafimedia. Op deze website vindt u o.a. de tekst van de Leveringsvoorwaarden voor de Grafische Industrie.

www.nvva.nl
De Nederlandsche Vereeniging van Antiquaren (NVvA) is een internationaal netwerk van handelaren die de beste handelspartners zijn voor verzamelaars van oude boeken en prenten. Dit komt door hun gecontroleerde deskundigheid en hun gebondenheid aan ethische normen vastgesteld door de beroepsorganisaties.

www.bubbkuyper.com
Het grootste veilinghuis van Nederland voor boeken, manuscripten en grafiek.

www.boekgeschiedenis.nl
De Nederlandse Boekhistorische Vereniging (NBV) is er voor een ieder die het oude en het nieuwe boek in al zijn verschijningsvormen een warm hart toedraagt.
Van prominente wetenschappers tot amateur-onderzoekers, van journalisten tot antiquaren.

www.kb.nl
In de Koninklijke Bibliotheek, de nationale bibliotheek vindt u de mooiste boeken en geschriften die zijn uitgebracht. Het is een platform waar mensen en informatie samenkomen.

www.meermanno.nl
Dit museum richt zich op het geschreven en gedrukte boek in het heden en verleden. De uiterlijke vorm en de ontwikkeling van de vormgeving van boeken staat daar centraal.

www.PrintPakt.nl
PrintPakt is een initiatief van het KVGO en inspireert over nuttige en fraaie toepassingen van drukwerk.

Nederlands Drukkerij Museum
Gevestigd in Etten-Leur en bewaarder van de historie van de drukkunst in vele facetten en technieken.

Drukkerijmuseum Meppel
Gevestigd te Meppel.  En trots op lood, inkt en stampende drukpersen.  De machines zijn iedere dag in beweging. Het Drukkerijmuseum is nog volop in bedrijf.
Naast de vaste collectie zijn er in het museum ook wisselende tentoonstellingen, die veelal grafisch gerelateerd zijn.
Voor de jonge bezoekers zijn er elke dag weer andere activiteiten.
Kinderen kunnen zelf aan het werk in de kinderdrukkerij. En er is een leuke speurtocht door het museum met een presentje als beloning.

www.museumplantinmoretus.be
Driehonderd jaar boekdrukkunst en familiegeschiedenis: dát is het Museum Plantin-Moretus. U bewondert er de oudste drukpersen ter wereld, een rijke kunstcollectie en portretten van Rubens. In de bibliotheken vindt u manuscripten, incunabelen en originele drukken. En de archieven vertellen u over het dagelijkse leven in drukkerij én paleis.

www.gridgroningen.nl/
Bij GRID ervaar je zelf hoe ons grafisch erfgoed eruit ziet. Vrijwilligers vertellen hoe persen en machines werken, maar ga vooral ook zelf aan de slag!