FEEST

Feest bij GWA

Grafische Werkplaats Amsterdam bestaat dit jaar 20 jaar… en wordt eindelijk gedoopt!
Dat vieren ze heel graag samen met jou.
Aan het begin van deze eeuw begonnen Wiek Molin en Martin Veltman met één enkele pers op het Entrepotdok aan een avontuur dat Grafisch Werkcentrum Amsterdam ging heten. Een plek om grafisch erfgoed te beschermen en er vooral met zoveel mogelijk mensen mee te werken.
Er volgde een fantastische periode in Oost aan de Molukkenstraat. 
Daar moesten ze in 2020 vertrekken – en nu is er dan dat gevoel dat ze echt aangemeerd zijn, in die hele grote Scheepsbouwloods op de NDSM werf!  Op die plek bouwden ze de afgelopen jaren samen met alle vrijwilligers aan een nieuwe werkplaats uit zeecontainers, modulaire houten wanden en met twintig meter hoge deuren. Omringd door kunstenaars en zeer toegankelijk voor het publiek: dit is echt een plek waar ze graag willen blijven. 
En dat gaan ze doen! Ze vieren het met een echte scheepsdoop.
Verwacht champagneflessen die door de lucht vliegen, optredens van alle medewerkers van GWA, muziek, maar ook een pers-adoptie-programma, verkoop van prints en klein drukwerkmateriaal en de laatste loodjes van de crowdfunding die ze houden om de ruimte helemaal af te kunnen maken. 
Ze hopen dan ook van harte je te mogen ontvangen op donderdag 27 juni 2024.
Programma:
deuren open: 19.00 
officiële scheepsdoop: 20.00 
dans/verkoop/crowdfunding: 20.30-01.00

Laat je hen weten dat je komt! Kan met een brief ( NDSM-plein 27, 1033 WC Amsterdam) of met een E-mail.
Tot dan 
Groeten van het hele team van GWA & iedereen die het samen hen mogelijk maakte de afgelopen 20 jaar!

Ledenmutaties

Nieuwe leden VNH medio juni 2024.

Handboekbinderij & Restauratieatelier Carlijn Bakker
Carlijn Bakker
Hoogeweg 1, 7951DV Staphorst
Website
E-mail
Tel.: 0614276971

Boekbind- en Restauratieatelier Decor Toon van Deijne
Toon van Deijne
Lietingstraat 29, 5368 AA  Haren (NB)
Website
E-mail
Tel.: 0653559289

Handboekbinderij De Blauwe Nachtegaal,
Ernst Cos
Oudendijk 56, 3318 AH Dordrecht
Website
Email
Tel.: 078-6186563
Beëindigd:
Gestopt is BOEDE Book and Electronic Document Engineering uit Sambeek, Willy Egger.

VNH: AV en workshop Letterpress

Op vrijdag 12 april organiseert de VNH ’s middags om 14.00 bij de Grafische Werkplaats Amsterdam, GWA | NDSM PRINT.

Programma:

13.30 uur: ontvangst
14.00 uur: Algemene Vergadering
15.00 uur: ontvangst overige deelnemers
15.15 uur: keuze programma: Letterpress workshop of kennismaken GWA
16.45 uur: napraten met een drankje
17.15 uur: tijd voor de thuisreis

Wil je deelnemen?

Als lid: we rekenen op je, wel graag aanmelden.
Geen lid, wel geïnteresseerd? Vraag of er nog plek is en stuur snel een email

Er zijn geen kosten verbonden aan deze bijeenkomst. Niet-leden kunnen als gast de AV bijwonen.


Geslaagde ontmoetingsdag 30 juni / algemene vergadering

De dag begon met een gezellige ontvangst bij boekbinderij Papyrus. Een mooie mix van leden en geinteresseerden vanuit onder andere de VOHB vulde de mooie werkplaats.

In de algemene vergadering werd de jaarrekening 2022 goedgekeurd en de begroting voor 2023 kreeg ook instemming.
De contributie werd overeenkomstig voorstel bestuur vastgesteld.
Uitgebreid is gesproken over de mogelijkheden om de VNH beter zichtbaar te maken.

Na een heerlijke en goed verzorgde broodjeslunch vertrok het gezelschap naar het Rijksmuseum van Oudheden (RMO).

De twee restauratoren van het RMO hebben zich zeer ingespannen om een van de mooiste objecten uit de museumcollectie te laten zien.
Eén boek staat meestal niet in een collectie, maar dit boek is met een grote aankoop in 1829 uit Egypte meegekomen. Het is de oudste, meeste complete Koptische codex van Nederland. Het boek werd vrij spoedig na aankomst gerestaureerd met het in het museum aanwezige papier, waar meer objecten mee werden behandeld, dun en transparant. Ook werd een soort ‘stopverf’ gebruikt om ontbrekend materiaal zoals hoeken, mee aan te vullen. De platten bestonden uit vellen papyrus (achter een dubbelvel) waartussen restjes papyrus waren gelijmd.
Bij de recente restauratie is al het papier verwijderd en is er voorzichtig geprobeerd te ontdekken hoe het precies was gebonden. De restauratoren (ook uit het buitenland) waren verrast door de ontdekking van de plataanhang, die anders bleek dan in de beschrijving van J. Szirmai.
Er is een artikel uitgekomen over de nieuwe inzichten en de restauratie. Ons is beloofd dat wij het ook krijgen!
Verder mocht men een kijkje mogen nemen in de restauratie-ateliers van het RMO, waar behalve ‘het boek’ ook diverse Papyri als ook glas en keramiek te zien waren.

Na deze mooie bijeenkomst ging men verrijkt huiswaarts. 

De restauratoren Eliza Jacobi en Godelieva van der Randen ontvingen een gebonden boekje (drie-katernbinding met meegenaaid omslag van Zaansch bord) over Middeleeuwse bindwijzen, uit handen van onze nieuwe voorzitter Wilma van Driel (Boekbinderij Papyrus).

Schouw boekbanden!

Maandag 27 maart was er veel belangstelling voor de schouw boekbanden in het Allard Pierson te Amsterdam. Meer dan 25 belangstellenden, ervaren en in opleiding zijnde boekbinders, genoten van de prachtige banden en de mooie verhalen. Dankzij de inspirerende toelichtingen van Gwendolyn Verbraak en Paul Dijstelberge voor velen een middag met een gouden randje.

Dat randje kreeg nog wat extra glans omdat men ook de kans kreeg de nieuwe tentoonstelling AMSTERDAM CREATIEVE STAD 1600 tot 1900 te bezoeken.

Wie een kijkje wil nemen in alle gedigitaliseerde banden van de Universiteit van Amsterdam vindt deze in de Banden Kast Bijzondere collecties van de Universiteit van AmsterdamHandboekbinden op tv!

Op vrijdagavond 10 maart 2023 laat Judith van Daal in het TV-programma BinnensteBuiten het ambacht van handboekbinden zien. OP NPO2 vanaf 19.05 uur.

Ga kijken en ontdek de kracht van creativiteit in oud en nieuw werk.

Nieuwjaarsbijeenkomst afgelast!

Vanwege een onverwacht interne technische storing is het onverantwoord om de waardevolle oude boeken binnen het ALLARDPIERSON te transporteren.
De storing zal dinsdag 24 januari nog niet verholpen zijn.
Reden waarom zij tot hun grote spijt de bijeenkomst moeten afgelasten.

Ook het bestuur VNH betreurt dit zeer.

Het is op korte termijn ook niet mogelijk een andere plek/ontmoeting te organiseren.

VNH Nieuwjaarsbijeenkomst

De VNH organiseert op dinsdag 24 januari 2023 een nieuwjaarsbijeenkomst bij het ALLARDPIERSON in Amsterdam met een collectieschouw boekbanden.
Onder begeleiding van conservator Paul Dijstelberge zullen we kennismaken met diverse boekbanden uit de 16de-20ste eeuw: originele banden uit Frankrijk en Italië (waaronder Grolier), de vroegste Amsterdamse banden in onze collectie, banden uit de achttiende en negentiende eeuw die werden gemaakt voor verzamelaars, simpele gebruiksbanden en banden van beroemde binders uit de twintigste eeuw.
Meer informatie: mail het secretariaat

Nieuw bestuurslid Thekla Ahrens

Sommigen kennen me al door de beurzen (ik verzorg vaak de (kinder)workshops op de boekbindbeurzen), cursussen, doordat jullie mijn leermeesters zijn geweest of door een samenwerking.

Voor wie ik nog niet bekend ben:

Hoi, ik ben Thekla!

(de een of ander taal- of schrijffout hoort bij mij, ik ben in duitsland geboren en opgegroeid en pas voor studie naar Nederland gekomen)

Ik ben zelfstandige boekbinder en boekrestaurator met mijn eigen werkplaats in Amsterdam Centrum.

Mijn passie voor beeld en tekst (ik studeerde Fotografie aan de Rietveld Academie in Amsterdam) bracht me altijd al bij het medium boek. Toevallig begon ik tijdens mijn studie Annelies Grimbergen van Studio Kadra te assisteren, een boekbinder gespecialiseerd in het maken van dozen. Door het werk bij haar ontdekte ik mijn nog grotere passie: niet alleen voor de inhoud van een boek, maar ook het materiaal, het vakwerk, de geschiedenis en het omgaan ermee, het bergen en bewaren van dierbare stukken en cultureel erfgoed.

 Na het afronden van mijn studie op de kunstacademie volgde ik de boekbindopleidingen van de VNH bij Boekbinderij Papyrus in Leiden en de boekbind avondopleiding op het Grafisch Lyceum in Utrecht. Ook de opleiding “praktische boekrestauratie” heb ik in Utrecht afgerond. Sinds 2013 werk ik als zelfstandige handboekbinder en boekrestaurator. In mijn eigen atelier in Amsterdam werk ik in opdracht voor klanten met nieuw werk en voer boekrestauraties voor particulieren uit.

Van Wytze Fopma heb ik een paar jaar geleden een Martini naaimachine overgenomen en verzorg ook nieuwe opdrachten met een oplage tot ongeveer max. 100 stuks.

Sinds 2016 werk ik ook regelmatig voor en met andere restauratieateliers zoals Hoogduin Papierrestauratoren in Delft en RNA in Amsterdam of andere instellingen, archieven en musea zoals het Tropenmuseum en het Joods Museum in Amsterdam.

Ik ben al een aantal jaren docent boekbinden (basiscursussen) op het Grafisch Werkcentrum Amsterdam en verzorg workshops en cursussen voor volwassenen en kinderen in mijn eigen werkplaats en op locatie.

Ik hoop dat ik iets leuks kan betekenen voor de VNH, want dat uitwisseling, steun en samenwerkingen heel belangrijk en fijn zijn in ons vak ervaar ik al sinds ik hiermee begonnen ben.

Leuk al een aantal van jullie ontmoet te hebben in juli,

en hopelijk tot snel,