Interessant bezoek aan binderij Rietveld in Rotterdam

Op zaterdag 2 november kwamen meer dan 20 personen, leden VNH, maar vooral ook studenten van de Vakopleiding Handboekbinder naar Rotterdam. Daar werden zij groots ontvangen door Sjaak Rietveld en zijn mensen. Boekbinderij Rietveld is namelijk verantwoordelijk voor het afwerkingsproces van de facsimilé’s van de schetsboeken van Vincent van Gogh.

Deze boeken zijn eenmalig uit de dikke kluis van het museum gehaald en vervolgens uitvoerig bekeken (aanraken mocht alleen de conservator), gefotografeerd, beschreven en besproken. Vervolgens konden de medewerkers van boekbinderij aan de slag. Samen met een aantal andere deskundigen.

En met zijn allen zijn zij er in geslaagd nauwkeurige kopieën te maken, “niet van echt te onderscheiden”! Uitvoerig werd uitgelegd hoe men de slijtvlakken, de deukjes, de rafels en ook de prints zo had kunnen maken dat die ‘look-a-likes” super werden.
Het was voor zowel de professionele binders als de studenten smullen! Veel kennis werd gedeeld over de toepassingen, de oplossingen en de uitdagingen die men tegenkwam. En na afloop was er ook nog tijd om het bedrijf in te lopen en kennis te nemen van andere producties en toepassingen.

Van de vele schetsboeken die Vincent van Gogh gehad moet hebben, zijn er slechts vier bewaard gebleven. Deze unieke schetsboeken zijn nu als facsimile in een gelimiteerde oplage verkrijgbaar, samen met twee schriftjes, enkele losse schetsen en een brief. Wil je daar meer over weten, kijk dan hier.

Kijk hieronder naar een foto-impressie van deze dag

BezoekSjRietveld030
BezoekSjRietveld032
BezoekSjRietveld031
BezoekSjRietveld029
BezoekSjRietveld028
BezoekSjRietveld027
BezoekSjRietveld026
BezoekSjRietveld025
BezoekSjRietveld023
BezoekSjRietveld024
BezoekSjRietveld020
BezoekSjRietveld021
BezoekSjRietveld022
BezoekSjRietveld019
BezoekSjRietveld018
BezoekSjRietveld016
BezoekSjRietveld017
BezoekSjRietveld013
BezoekSjRietveld014
BezoekSjRietveld015
BezoekSjRietveld011
BezoekSjRietveld012
BezoekSjRietveld008
BezoekSjRietveld009
BezoekSjRietveld010
BezoekSjRietveld006
BezoekSjRietveld007
BezoekSjRietveld004
BezoekSjRietveld003
BezoekSjRietveld005
BezoekSjRietveld002
BezoekSjRietveld001
previous arrow
next arrow

Geef een reactie